Mijn wens voor 2030
is dat wij samen leven in een duurzame wereld.
Wij laten niemand achter.

 


1. Welzijnszorg: Samen tegen armoede

In 2030 leven wij in een wereld waar armoede verleden tijd is.

Armoede, daar kies je niet voor. Daar weet ik zelf alles van. Op 15 maart 1985 zag ik het levenslicht op deze veelbelovende aarde. Ik ben geboren in een liefdevol gezin en en heb mij altijd beschermd en veilig gevoeld. Maar onze armoede was groot. Wij woonden in een oud huis zonder centrale verwarming. Wij konden ons niet douchen met warm water, maar wasten ons in een kuip met water dat we opwarmden in een waterketeltje. Om het niet koud te hebben, stookten wij met de kolenkachel één ruimte in huis warm.

 

Vandaag de dag gaat het heel goed met mij, maar dat geldt niet voor alle Belgen. 1 op de 6 Gentenaars leeft nog steeds in armoede. Met die mensen leef ik mee. U ook? Steun dan Welzijnszorg: Samen tegen armoede!


2. De Voedselbanken

In 2030 leven wij in een wereld waar geen honger is.

Toen ik klein was, deed ik de boodschappen voor mijn familie. Ik weet nog goed hoe dat toen ging. Met een klein boekje ging ik langs de slager, de bakker en de groentewinkel. In dat boekje werden onze schulden opgeschreven tot mijn ouders het geld hadden om de rekening te betalen.

 

Tegenwoordig zijn er nog steeds veel mensen in onze stad die het heel moeilijk hebben en voor hun boodschappen afhankelijk zijn van de voedselbank. Gun iedereen een voedzame maaltijd en steun de voedselbanken van onze stad Gent!


3.Steun jouw ziekenfonds

In 2030 leven wij in een wereld vol goede gezondheid en welzijn.

Ik herinner mij dat toen ik vroeger ziek was, de dokter mijn ouders niets rekende voor mijn behandeling. Bij de apotheker konden mijn ouders onze medicijnen op rekening betalen.

Jammer genoeg zijn er vandaag de dag mensen in ons land die een doktersbezoek uitstellen omdat ze er simpelweg het geld niet voor hebben. 


4. Stichting Pelicano

In 2030 leven wij in een wereld waar iedereen naar school kan gaan.

Op de lagere school brak er voor mij een heel moeilijke periode aan. Ik werd door de andere kinderen jarenlang gepest. Niet omdat ik een buitenlander was, want dat waren de meesten daar immers zelf ook. Nee, ik werd gepest omdat ze doorhadden dat ik uit een arm gezin kwam. Om erbij te horen moest je nu eenmaal mooie kleren en schoenen dragen. Bovendien had ik niet geleerd om met andere kinderen om te gaan. Ik was heel timide en teruggetrokken. Bij voetbalwedstrijdjes op school werd ik altijd als laatste gekozen. Het maakte me vanbinnen zo kwaad, maar toch zei ik er niks van. Ook niet tegen de docenten.

Vandaag zijn er in Gent nog steeds kansarme kinderen die worden uitgesloten door hun leeftijdsgenootjes. Stichting Pelicano is er voor deze kinderen. Helpt u hen mee?

 


5. Campagne ROSA

In 2030 leven wij in een wereld waar vrouwen hetzelfde worden behandeld als mannen en er geen discriminatie is vanwege iemands seksuele geaardheid.

Tijdens mijn middelbare schooltijd volgden alleen jongens technisch beroepsonderwijs. Ik heb het altijd erg jammer gevonden dat er geen meisjes waren. Wat zou het mooi zijn als vrouwen nu hetzelfde beroep zouden uitoefenen als ik. Ik heb namelijk geen vrouwelijke collega’s die elektricien zijn. Ik hoop dat daar in de toekomst verandering in komt. Een vrouw hoort namelijk niet te zijn wat de maatschappij van haar verwacht, maar wél wat zij voelt in haar hart.

Steun vrouwenbeweging Campagne ROSA en help hen in hun strijd voor gelijkwaardigheid!


6. Join For Water

In 2030 leven wij in een wereld waar iedereen over schoon water en proper sanitair beschikt.

In 1994 ben ik voor het eerst in Marokko geweest toen ik daar op vakantie was met met mijn ouders. Van mijn ouders heb ik veel geleerd. Zo zeiden zij mij ondere andere dat je altijd tevreden moet zijn met wat je hebt. Toen wij naar Marokko gingen, hebben mijn ouders een huisje gebouwd in hun geboortedorp in het Atlasgebergte. Ik herinner mij nog goed dat er geen elekriciteit was en geen water. Met een ezel haalden we drinkwater bij de waterbron en ’s avonds verlichtten we ons huisje met kaarsen.

 

Vandaag de dag beschikken de mensen in het Atlasgebergte over water en elektriciteit, maar in andere Afrikaanse landen zoals Congo zijn er tot op heden zones waar mensen geen toegang hebben tot water.

 

Steun daarom het project van Join for Water en help hen hun doelstelling te bereiken!

 


7. Betaalbare en duurzame energie

In 2030 leven wij in een wereld waar betaalbare en duurzame energie voor iedereen beschikbaar is.

Mijn energieleverancier is overgegaan van kern- naar duurzame energie. Daarom hoef ik zelf niet op zoek te gaan naar een leverancier die mij duurzame energie kan leveren. Diep in mijn hart geloof ik dat uiteindelijk alle energieleveranciers in de loop der tijd gaan overschakelen naar duurzame energie.

 

Laten wij blijven hopen dat de overheid blijft zorgen voor betaalbare energie voor iedereen!


8. Steun jouw vakbond

In 2030 leven wij in een wereld waar het werk eerlijk verdeeld is en waar economische groei mogelijk is.

Een aantal jaren terug werkte ik bij een bedrijf waarmee het financieel erg goed ging. Zelf voelde ik mij daar echter niet op mijn plek. Hoewel ik elektricien ben, werd van mij gevraagd om de lagers van de machine te vervangen en de machine te smeren. Dat vond ik eerlijk gezegd niet prettig, maar ik heb hier nooit wat van durven zeggen.

Nu werk ik als elektricien voor de gemeente en dat doe ik met heel veel plezier! Wil jij ook eerlijke en prettige werkomstandigheden voor iedereen?  Steun dan je vakbond, zodat zij op kunnen blijven komen voor werknemers die dat zelf niet kunnen!

 


9. Cleane Kleren

In 2030 leven wij in een wereld waar industrieën het geld dat zij verdienen ook inzetten om ons leven beter te maken.

In het lager onderwijs ben ik gepest vanwege mijn kleding. Hierdoor dacht ik dat als ik mooie kleren en schoenen zou dragen, het leven mooier zou zijn. Dat ik respect zou krijgen van andere mensen. Het tegenovergestelde bleek waar. Respect krijgen heeft niets te maken met het wel of niet hebben van een logo op je hemd. Respect moet je verdienen.

 

Toen ik mij verdiepte in de wereld van de kledingindustrie, werden mijn ogen geopend. Ik ben verschoten toen ik ontdekte hoeveel procent van de opbrengst naar de arbeiders gaat! Daarom ben ik van mening dat mooie kleren niet duur of juist heel goedkoop hoeven te zijn, ten koste van arbeiders. Nee, mooie kleren zijn kleren die duurzaam zijn gemaakt, onder eerlijke werkomstandigheden en waarmee arbeiders een eerlijk loon verdienen.

 

Cleane Kleren strijdt tegen onrecht in de kledingindustrie en helpt arbeiders een eerlijk loon te krijgen voor hun werk. Help jij mee?


 10. Oxfam

In 2030 leven wij in een wereld waar ongelijkheid tussen verschillende bevolkingsgroepen is verminderd.

Koffie koop ik alleen als het een ‘wit’ product is. Dat smaakt mij veel beter! Ik wel dat de boeren die de koffiebonen teelden op een eerlijke manier behandeld en betaald worden.  Dat zij  niet onder druk gezet en krijgen van hun overheid goede gezondheidszorg en steun als ze met pensioen gaan.

Steun Oxfam in hun strijd tegen ongelijkheid!


11. Geveltjes met zuurstof

In 2030 leven wij in een wereld met duurzame steden en gemeenschappen waar mensen zich thuis en veilig voelen.

 In 2018 ben ik gestart met het aanleggen van geveltuintjes in mijn buurt. Nog steeds geeft het mij zoveel voldoening als ik zie hoe blij de mensen zijn. Hoe ik daartoe ben gekomen? Dit idee is ontstaan terwijl ik een manier zocht om de kloof binnen onze wijk te overbruggen. Ik zou het mooi vinden als buurtbewoners niet langer bang zijn om elkaar aan te spreken en er een prettige sfeer hangt tussen de buurtbewoners. Door elkaar te ontmoeten, kunnen we van elkaar leren en elkaar helpen. Ik ben ervan overtuigd dat ik daar een bijdrage aan kan leveren met mijn plan!

 

Het aanleggen van een geveltuintje kan namelijk zorgen voor een prettiger wijkbeeld, waardoor mensen zich fijner voelen in hun eigen buurt en sneller een praatje met elkaar maken. Zodoende ontstaat er meer sociale cohesie. Hetzelfde effect bereik je met een opklapbaar gevelbankje. Zo’n bankje biedt mensen de ruimte en de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en een gesprekje aan te knopen. Bovendien produceren de geveltuintjes extra zuurstof én komen de mensen ook nog eens een keertje buiten!

 

De geveltuintjes en – bankjes maak ik op vrijwillige en onbezoldigde basis. Mensen zeggen weleens tegen mij: “Mo, je bent een lieverd en je levert zo’n mooi werk. Met plezier wil ik je een vergoeding geven!” Dus als jullie mij toch willen belonen voor mijn werk, steun dan een of meerdere van de goede doelen uit mijn wensen. Zo hoeven wij niemand achter te laten en kunnen wij allemaal gelukkig zijn op deze aarde!


12. Gent Repareert, dat 't weer marcheert

In 2030 leven wij in een wereld waar verantwoorde consumptie en productie vanzelfsprekend is.

Heb je je wel eens afgevraagd waarom elektronische toestellen rap kapot gaan? Dat komt door geplande slijtage. Zo zit het ook met bijvoorbeeld gloeilampen. Fabrikanten verdienen geld aan hun geplande slijtage. Door hun gloeidraad zó te ontwerpen dat deze na 1000 branduren kapot gaat, moet de consument wel weer naar de winkel om een nieuwe lamp te kopen. Vroeger stonden wij hier niet zo bij stil, maar nu schreeuwt de natuur om hulp.

 

Heb jij nog een digitaal toestel (laptop, smartphone, tablet ...), dat je niet langer nodig hebt? Je kan er een Gentenaar blij mee maken ...

 

Sinds maart 2020 herstellen een tiental vrijwilligers van RepairCafé Gent ongebruikte digitale toestellen als laptops, tablets, smartphones en gsm’s. Een netwerk van sociale organisaties zorgt ervoor dat deze toestellen terechtkomen bij maatschappelijk kwetsbare personen en gezinnen, die zelf niet de middelen hebben om een nieuw toestel te kopen.  

 

Laat je toestel achter in een inzamelkast in je buurt  klik hieronder voor meer info.

  

 


13. Advocaat voor het klimaat

In 2030 leven wij in een wereld waar klimaatverandering geen dreiging meer is.

Overstromingen, ziektes, bosbranden, warme winters, hete zomers, mislukte oogst… Ik ben mij bewust van al deze ernstige zaken en ben dan ook actief bezig om ‘groener’ te zijn. In 2012 heb ik mij aangesloten bij het vrijwilligerswerk van 11.11.11 in de Brugse Poort. Wij hebben destijds geholpen om op het Sint Pietersplein een podium te bouwen waarop alle Gentenaars samen zongen tijdens een klimaatactie.

 

Word ook groener en steun Advocaat voor het klimaat in hun strijd tegen klimaatverandering!


 14. Word een Proper Pierke

In 2030 leven wij in een wereld waar dieren nog steeds in het water kunnen leven.

Zwerfvuil is één van de grote milieuproblemen binnen onze samenleving. Heb je je weleens afgevraagd waar het zwerfvuil naartoe gaat als het niet wordt opgeraapt? Stel, je gooit een plastic bekertje op de grond. Wat gebeurt er met die beker? Die beker zal wegwaaien en in de rivier belanden. Vervolgens drijft het bekertje tot in de zee en wordt zo een nieuw ingrediënt voor de plasticsoep. Miniscule plasticdeeltjes worden gegeten door de vissen die wij weer vangen en opeten. Zo belandt het plastic uiteindelijk op ons bord.

 

Er zijn nu 5 plasticsoepen op de wereld. Ik ben mij daar van bewust en ik heb mij dan ook vrijwillig aangesloten bij de Propere Pierkes van IVAGO. Deze groep inwoners van Gent is al sinds 2008 actief op pad om de stad schoon te houden. Help ons mee de straten schoon te houden van zwerfvuil en word ook een Proper Pierke! Klik op onderstaande link. Wil je liever doneren voor The Ocean Cleanup? Klik dan hieronder.


15. Natuurpunt

In 2030 leven wij in een wereld waar leven op het land voor mens en dier nog steeds mogelijk is.

Ik hou van de natuur. Zowel de natuur als mijn geloof hebben mijn leven gered. In 2013 wist ik niet goed meer wie ik was. In dat jaar vertrokken mijn ouders naar Marokko en ging het niet goed met de job die ik destijds had. Ik werd depressief en zag het leven helemaal niet meer zitten. Het was een moeilijke periode, maar ik heb hulp gevraagd en ben toen naar psychiatrische centrum Velzeke gegaan, waar ik twee jaar verbleef. Tijdens mijn verblijf wandelde ik dagelijks in de natuur bij Velzeke. Sindsdien ben ik dagelijks blijven wandelen in natuurreservaat de Bourgoyen-Ossemeersen.

Steun vrijwilligersvereniging Natuurpunt bij hun inzet en onderhoud voor alle natuurreservaten in Vlaanderen! Dat ze maar lang mogen bestaan!


 16. Vrede begint bij jezelf

In 2030 leven wij samen in een wereld waar vrede, rechtvaardigheid en goede publieke dienstverlening voor iedereen beschikbaar zijn.

Ik ben Moslim en toch heb ik nauw contact met christenen. Ik ben vaak aanwezig in hun kerk en help soms zelf actief mee. Ik herschilderde zelfs een kapelletje in mijn buurt. Waarom deed ik dat?

 

Vooraleerst deed ik dit uit dankbaarheid voor wat de christenen voor mijn familie gedaan hebben. Toen ik klein was woonden wij recht tegenover de Sint Theresiakerk. Mijn vader vroeg de pastoor van die kerk vaak om hulp bij het lezen van zijn post. Ik keek op mijn beurt vaak nieuwsgierig uit het raam wanneer er een koppel trouwde, omdat ik dat zo bijzonder vond. Anders dan bij ons in de moskee zitten mannen en vrouwen samen en niet apart.

 

Men zal vast wel eens gedacht hebben dat, als ik een keer naar de kerk ging,  ik de Islam de rug had toegekeerd. Er wordt ook wel eens gezegd dat er een addertje onder het gras zit bij een moslim die naar de kerk gaat. Het tegendeel is waar: ik word daar graag gezien en help met heel veel plezier bij het onthaal tijdens de viering.

 

Stel dat onze profeet Mohammed (vrede zij met hem) in deze tijd had geleefd, ben ik ervan overtuigd dat hij ook naar de kerk zou gaan met de intentie om in vrede samen met elkaar te leven. Wat ik zelf erg mooi vind, is dat de mensen zowel in de kerk als in de moskee elkaar aan het einde van het gebed vrede wensen.

 

Het schilderen van het kruiskapelletje is een symbolische daad die ik als moslim gedaan heb uit liefde voor de christenen. Mocht ik in India wonen en de mensen mij net zo goed behandelden als hier, dan zou ik als moslim ook naar hun tempel gaan. Elk geloof leert ons over liefde en vrede.

 


17. PARTNERSCHAP OM DOELSTELLINGEN TE BEREIKEN

In 2030 leven wij in een wereld waarin we samenwerken om deze doelstellingen te bereiken.

Tot slot heb ik als vriendelijk verzoek aan de mensen die mij graag een vergoeding wilden geven voor de aanleg van geveltuintjes en -bankjes in de buurt, mij te belonen door een of meerdere goede doelen te steunen. Help het goede doel waar jouw hart ligt, dan maak je mij ook meer dan gelukkig!

Dit zijn mijn wensen voor 2030!

Samen kunnen wij ervoor zorgen dat de wereld een mooie plek blijft, want alleen als je samenwerkt, kun je scoren.